Türk Dünyası Birlik Platformu üyesi olan İstanbul’da Faaliyetlerine devam eden Milli Mefkûre Birliği öncülüğünde; Buhara Cumhurbaşkanı Osman Kocaoğlu vefatının 46. yıl dönümünde Özbekler Tekkesi haziresindeki kabri başında dualarla anıldı. Programın başında; katılımcılara gösterdikleri özveriden dolayı Milli Mefkûre Birliği Dönem Başkanı aynı zamanda da Türk Dünyası Birlik Platformu Genel Koordinatörü olan Dr. Halit Gökalp Küçük bir teşekkür konuşması yaptı. Milli Mefkûre Birliği olarak her zaman her Türk gencinin Osman Kocaoğlu’nu tanıması için emek sarf edeceklerini belirtti. Sonrasında T.Ü. Türk Dünyası Araştırmaları Topluluğu Başkanı Ali Onur Kara; Osman Kocaoğlu’nun hayatından kesitler halinde bilgiler paylaştı. Osman Kocaoğlu’nun Amerika’da üniversitede görevde olan oğlu Prof. Dr. Timur Kocaoğlu ile telefon bağlantısı yapılarak duygu ve düşünceleri aktardı, Kocaoğlu’nun oğlu Prof. Dr. Timur Kocaoğlu babasının hayatını anlattı.
KOCAOĞLU NE YAPMIŞTIR…
Osman Kocaoğlu, İsmail Gaspıralı’nın “Dilde birlik, fikirde birlik, işde birlik” mefkûresi ışığında Türkistan coğrafyasına her alanda çağdaşlaşma ışığı taşımaya çalışan, Rusların baskısından kurtulmak için bağımsızlık mücadelesi başlatan, Buhara Cumhuriyeti’ni kuran bir kahraman mücahit, bir devlet adamı, bir aydın… Buraya dikkat; Türkistan coğrafyasında birçok alanda çağdaşlaşma hareketi başlatan Osman Kocaoğlu, Kurtuluş Savaşı’mızın en büyük finansörüdür! Evet, bugüne kadar Kurtuluş Savaşı sırasında Rusların gönderdikleri sanılan altınları ve silahları Buhara Cumhurbaşkanı Osman Kocaoğlu yönetimindeki kardeşlerimiz göndermişlerdir.
KOCAOĞLU’NU MAALESEF TANIMIYORUZ…
Osaman Kocaoğlu, 1878’de Fergana’da doğmuş. Tahsilini Buhara medreselerinde yapmış, özel dersler almıştır. Bununla da yetinmeyen genç Osman, İstanbul’da, Hindistan’da, Bahçesaray’da, Kazan’da, Taşkent’te yayınlanan gazete, dergi ve kitapları da okuyarak bilgisini artırmıştır. Bu arada İsmail Gaspıralı’nın Tercüman’ındaki Ceditçilik düşünceleri ve Usul-u Cedid okullarıyla yakından ilgilenmiştir. Onun öncülüğünde Buhara’da, “eğitimde yenilik” olarak başlayan Ceditçilik hareketleri kısa zamanda siyasi partiye dönüşmüştür. Bu arada, Osmanlı İmparatorluğu’nda Tanzimat Fermanı’nın okunması ve Islahat hareketleri, İran ve Rusya’daki devrimler Buhara’da yenilikçi düşüncelerin yayılmasına neden oluyordu. Türkistan coğrafyasında Cedid okulları açılıyordu ve Osman Hoca da bu okulların kurucuları arasındaydı.
Osman Hoca daha önceleri Ceditçiliği araştırmak üzere Bahçesaray’a gitmiş, İsmail Gaspıralı ile görüşmüştü. Daha sonra İstanbul’a geçen Osman Hoca, burada, “Buhara Ta’mim-i Maarif Cemiyeti”ni kurmuş, Türkistan’dan gruplar halinde öğrenciler getirtmişti.
29 Ağustos 1920’de kurulan Buhara Geçici Hükümeti’nde Osman Hoca Maliye Bakanı görevini üstlenmiş, Alim Han Afganistan’a kaçmıştı. Bu arada Buhara’nın doğusunda özerk Şarki Buhara Milli Hükümeti” kurulmuş, başına da Muhtar Vekil olarak Osman Hoca getirilmişti.
23 Eylül 1921’de Buhara’da yapılan üçüncü kurultayda Cumhurbaşkanı seçilen Osman Hoca 44 yaşındaydı.
Osman Hoca devletinin devamını sağlamak için Osmanlı İmparatorluğu ile temasa geçti; o sıralar Buhara yakınlarında bulunan Enver Paşa ile görüştü. Rus garnizonuna baskınlar düzenledi. Bu arada Rusya’dan kaçan esir Türk subaylarının yardımı ile çağdaş donanımlı bir ordu kurmaya çalıştı. Anadolu’da Kurtuluş Savaşı veren kardeşlerine 100 milyon Timur altını gönderdi. Osman Hocayı, kısa süreli cumhurbaşkanlığı dönemindeki bir çalışmalarından dolayı, her zaman minnetle ve şükranla anmamız gerekiyor.
Mevlid-i Şerif programına;
-Milli Mefkûre Birliği Yöneticileri ve Üyeleri,
-Türk Dünyası Birlik Platformu temsilcileri,
-Trakya Üniversitesi Türk Dünyası Araştırma Topluluğu yöneticileri,
-Gedik Üniversitesi Öğrenci Kulüpleri Birliği Başkanı Ömer Faruk Cansız,
-Gedik Üniversitesi Türk Dünyası Topluluğu yöneticileri,
-Güney Azərbaycan Milli Oyanış Hərəkatı (GAMOH) temsilcisi Agri Qaradagli
-Türk Dünyası Paylaşım Platformu temsilcileri,
-Rumeli Balkan Stratejik araştırmalar merkezi yönetim kurulu üyesi Melek Tabak,
– Önce Vatan Gazetesi Haber Müdürü M Kemal Sallı katıldılar.
Yürekleri Türk! Türk! diye atan yüreklere selam olsun… Cumhurbaşkanımızın Mekanı Cennet olsun..